Minister hørte DEF-synspunkter om arbejdskraft

Mangel på arbejdskraft og positivliste: Forbundsformand fremlagde DEF’s holdninger for udlændinge- og integrationsministeren

Formanden for Dansk El-Forbund Jørgen Juul Rasmussen har i dag mødtes med udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye. Her fik DEF-formanden lejlighed til at fremføre forbundets synspunkter på de aktuelle problemstillinger i forbindelse med behovet for arbejdskraft.

– Vi gjorde vores ønske helt klart: Ledige elektrikere og SKP-elever bør i gang igen, før man begynder at åbne mere for udenlandsk arbejdskraft. Vi havde en rigtig god dialog, og jeg er sikker på, at Mattias Tesfaye vil være opmærksom på vores argumenter i den kommende tid, fortæller forbundsformanden.

For nylig blev der indgået en trepartsaftale for at få ledige hurtigere i job igen. Men diskussionen om at hente arbejdskraft fra lande uden for EU er fortsat, selv om flere end 9.000 elektrikere fra EU-lande har slået deres cv op i den fælles EU-jobbase.

Partierne bag aftalen om den såkaldte positivliste for udenlandske faglærtes adgang til Danmark fra ikke-EU-lande har aftalt, at de hvert år skal se på eventuelle forhold, der er uhensigtsmæssige. Det skal ske her i løbet af efteråret.

– Det er fint med et tjek af positivlisten, men vi argumenterede også for vores ønske om, at vi nu står med en historisk chance for at få ledige elektrikere og SKP’ere i arbejde. Dem er der trods alt mere end 700 af lige nu, fortæller Jørgen Juul Rasmussen.

– DEF har aldrig været afvisende over for udenlandske kolleger, men det skal være på ordnede danske vilkår, det skal ikke være løndumping. Jeg mener også, at vi bør se på, hvordan vi sikrer, at udenlandske medarbejdere, der måske hentes til el-tekniske virksomheder, faktisk får den nødvendige viden om reglerne for sikkerhed og autorisation ved el-arbejde samt arbejdsmarkedet i Danmark, understreger han.

Forbundsformanden fortæller samtidig, at DEF fortsætter sin ’to-parts-dialog’ med Tekniq Arbejdsgiverne om mulighederne for at få de ledige i job, tiltrække ufaglærte og få faglærte tilbage til det el-tekniske område.