Ny vejledning skal forhindre Corona-smitte i byggeriet

Illustration fra vejledningen som parterne samlet i 'Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø i Bygge & Anlæg' har arbejdet intenst med og som er blevet til på en uge.

Hvordan skal byggepladsen indrettes, så man undgår smitte Og hvilke forholdsregler skal håndværkeren tage, når arbejdet foregår i private hjem? Det giver en ny fælles vejledning fra branchen svar på

Del artiklen på

AddThis Sharing Buttons

Share to FacebookFacebookShare to LinkedInLinkedInShare to MereMere

Samfund - Coronakrise

Hvordan skal byggepladsen indrettes, så man undgår smitte med corona? Og hvilke forholdsregler skal håndværkeren og kunden tage, når arbejdet foregår i private hjem? Det giver en ny fælles vejledning fra syv arbejdsgiverorganisationer, ni fagforbund og -organisationer og to lederorganisationer i bygge- og anlægsbranchen nu svar på.

Parterne bag den nye branchevejledning samlet i 'Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø i Bygge & Anlæg' har arbejdet intenst med vejledningen, som er blevet til på en uge. Og Arbejdstilsynet er garant for, at den er i overensstemmelse med arbejdsmiljøloven.

- Vejledningen slår fast, at det er muligt for bygge- og anlægsvirksomhederne at holde hjulene i gang samtidig med, at man forhindrer smitte med coronavirus. Vi står i en helt usædvanlig situation, og i Dansk Byggeri er vi utrolig glade og stolte af, at det er lykkedes at gøre arbejdet færdigt så hurtigt på trods af, at al kontakt er foregået via telefon og computer. En branchevejledning som denne plejer at være måneder og nogle gange år undervejs, siger arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri og næstformand i BFA Bygge & Anlæg Mette Møller Nielsen.

Rift om de mange forholdsregler og gode råd
I vejledningen, bliver det slået fast, hvem der har hvilke pligter på byggepladsen, hvilke forholdsregler virksomheder og byggeledere skal tage, hvilke pligter bygherren har, og hvordan medarbejderne skal agere.

Blandt de mange retningslinjer er, at alle skal holde 1-2 meters afstand til hinanden både inden- og udendørs, og at arbejdet skal planlægges, så det er muligt at holde afstand i løbet af hele arbejdsdagen. Pauser og frokost skal holdes forskudt, i små hold og gerne udendørs, hvis forholdene er til det. Og værktøj, maskiner, computere mv., som bruges af flere, skal rengøres og sprittes af.

Særlige regler i private hjem
Når håndværkeren er ude i private hjem, skal der tages særlige forholdsregler. Først og fremmes skal risikoen vurderes i hver enkelt tilfælde. Der skal laves en aftale med beboerne om, at de enten ikke er hjemme, eller at de kan undgå kontakt med håndværkeren, når han eller hun arbejder. Og så skal arbejdsstedet gøres rent og desinficeres både før og efter arbejdet.

- Med vejledningen i hånden har både arbejdsgiveren og de ansatte en fælles rettesnor for, hvordan arbejdet skal tilrettelægges og udføres. Målet er, at vejledningen skal skabe klarhed og tryghed i bygge- og anlægsbranchen, og vi har allerede oplevet en stor efterspørgsel. Vi følger desuden de krav, der måtte komme fra myndighederne meget tæt og opdaterer vejledningen, hvis det bliver nødvendigt, siger arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri Mette Møller Nielsen.

-jhn

Find vejledningen her

Fakta: Organisationer bag vejledningen

Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø i Bygge og Anlæg

Arbejdsgiverforeninger: