Formand for DEF Ungdom: Vi har en rådden sikkerhedskultur

Tilbage i efteråret lavede Dansk El-Forbund en undersøgelse af sikkerheden blandt H1-lærlinge. Den gav os et dystert resultat. Desværre heller ikke overraskende. Undersøgelsen viste et skræmmende højt antal lærlinge, der arbejder under spænding. 90 % af lærlingene har arbejdet under spænding, og af dem har 76 % fået stød. Besvarelserne viste også, at der var meget få, der efterfølgende søgte lægehjælp og fik registreret stødulykkerne. Kun 11 % har været ved lægen eller på skadestuen.

Det vidner om en branche, hvor der ikke bliver passet godt nok på vores lærlinge! Hvis man har fulgt med i fagbladet det sidste halve år, har vi også kunne læse om unge elektrikere, der lever med kroniske smerter og kæmper mod systemet for at få anerkendt stød som en arbejdsskade.. Fælles for dem alle er, at ulykken er sket, før de er fyldt 30 år. En af dem har allerede fået tilkendt sin førtidspension i en alder af sølle 27 år. 27 år! Lad mig gentage, vi har en branche med en rådden sikkerhedskultur - især for vores unge kollegaer.

Drop spændingen

Ifølge forskning er den absolut største årsag til dårlig sikkerhed hos unge, at vi følger den dårlige sikkerhedskultur, samt at vi stræber os på at vise vores værd, og tager det forbudte skridt på stigen eller undlader at slukke for strømmen. Mange lærlinge havner bare i en situation, hvor det er helt normalt at arbejde uden at afbryde ved tavlen først. Jeg kan sagtens høre det for mig. ”Man kan lige gøre det uden at få stød”. Men jo, det gør man - og det ér farligt. Stød kan også give dig massive senfølger, som i flere tilfælde er umulige at behandle korrekt. Derfor skal vi gøre op med den rådne sikkerhedskultur og droppe spændingen.

Nye projekter baner vejen

Heldigvis ser vi flere tiltag, der skal skubbe til adfærden ude på arbejdspladserne. Dansk El-Forbund Ungdom har selv kørt ”Stop Stød”-kampagne, der med succes har bragt sikkerhed i fokus. Samtidig har vores undersøgelse også fået vigtige myndigheder til at reagere. Sikkerhedsstyrelsen og Arbejdstilsynet har nemlig indgået samarbejde med Dansk El-Forbund om et større projekt, der skal udbrede viden om sikkerhed både hos virksomheder, på skolerne, hos kunder og ikke mindst hos lærlinge. Det er vigtige skridt på vej mod en sikker arbejdsdag for alle lærlinge. Og dem er vi i Dansk El-Forbund Ungdom utrolig glade for. Men der er stadig lang vej hjem. Så pas på jer selv derude, og husk at droppe spændingen.

Morten Ahrendt, Formand Dansk El-Forbund Ungdom