Højkonjunktur: Der er plads til lønstigninger

FH konstaterer, at der er plads til lønstigninger på baggrund af nye tal fra DA.

I en artikel den 3. marts konstaterer Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), at der er plads til højere lønstigninger herhjemme.

Analysen sker på baggrund af nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA). Lønstigningerne ligger på et moderat niveau – også sammenlignet med udlandet. Og det til trods for en lav arbejdsløshed og en stærk dansk konkurrenceevne.

Samme pointe understøttes af en rapport fra De Økonomiske Råd. Faktisk kan lønstigninger være et bidrag til at sikre sig mod en højkonjunktur, som brister.

På det nuværende grundlag forventes det, at moderate lønstigninger vil bidrage til at få højkonjunkturen til at ende i en blød landing. – De Økonomiske Råd, Dansk Økonomi forår 2018

Der er altså al mulig grund til at komme i gang med at forhandle løn i virksomheden.

FH afslutter artiklen med at konkludere, at højere lønstigninger vil have en positiv indvirkning på købekraften samt betyde, at vi endelig har lagt krisen bag os.

Forhandlinger i gang over hele landet

De første resultater af de lokale lønforhandlinger rundt om i landet er allerede meldt ind til forbundet. I skrivende stund er der forhandlet løn lokalt for 262 elektrikere.

Når du forhandler, så husk at lønaftalen – uanset resultat – skal træde i kraft pr. 1. marts 2019. Du kan få vejledning i din lokalafdeling til en aftale om ikrafttrædelse.

Det er vigtigt at være opmærksom på inflationens betydning for den aftalte lønstigning. For eksempel betyder det, at medlemmernes gennemsnitlige lønstigning på 2,8 procent i 2018 reelt var på 2 procent, efter inflationen er fratrukket. Hav derfor også dette forhold i tankerne, når du forhandler. Det forventes, at inflationsraten vil være på nogenlunde samme niveau i 2019.

Følg resultaterne af de lokale lønforhandlinger:

Har du forhandlet en lokal lønaftale, kan du indberette resultatet her: