El-installatør blev årets læreplads

Herluf Jørgensen A/S i Padborg vandt efter at være indstillet af elektrikerlærling Andreas Soll

Prisen som Årets Læreplads er i år gået til el-virksomheden Herluf Jørgensen A/S i Padborg. Tidligere vandt virksomheden den regionale titel og gik derefter videre til finalen, hvor den dystede med et bageri og et hospital.

Skærmdump af Herluf Jørgensens Facebook-side

Det er Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier, der siden 1999 årligt har fundet Årets Læreplads med regionale og en landsdækkende vinder. Efter indstilling fra elektrikerlærling Andreas Soll var det EUC Syd, der kårede Herluf Jørgensen A/S som regional vinder.

Nu er den altså gået hele vejen: ”Vi er så stolte,” hedder det på virksomhedens Facebook-side.

Ordblindhed ingen hindring

Andreas Soll er stærkt ordblind, og samtidig er han god til alt med it og data. Begge dele respekterer de på hans læreplads, hvor han både får hjælp med ordene og lov til at arbejde selvstændigt. Det var blandt andet på denne baggrund, at han indstillede sin arbejdsplads som årets læreplads.

Da han i sin tid mødte op til samtale hos sin kommende mester, Jan Christensen, fortalte han ham, at noget måske gik lidt langsommere, fordi han er meget ordblind.

– Så sagde han bare med det samme, at det ikke var noget problem. Det skulle ikke være nogen hindring. Det er første gang, jeg så tydeligt har mærket, at det ikke ville betyde noget, at jeg er ordblind. Det var rigtigt rart, siger Andreas Soll.

Flere lærlinge

Faglig sekretær i Dansk El-Forbund Sydjylland, Erik Sievertsen, sidder i bestyrelsen for EUC Syd. Han håber, at projekter som Årets Læreplads kan medvirke til, at flere tager lærlinge.

– Elinstallatørerne er gode til det, mens det godt kunne være lidt bedre i industrien. Det er jo nu en gang bedre at komme i lære på en virksomhed end at komme i skolepraktik. Det er min erfaring, at det skaber stor stolthed at blive Årets Læreplads, og det kan forhåbentlig motivere andre til at sikre det bedst mulige lærlingeforløb, siger Erik Sievertsen.

Næste udgave af fagbladet Elektrikeren bringer en længere portrætartikel om Andreas Soll og hans nu prisvindende arbejdsplads. Citaterne fra Andreas Soll og Erik Sievertsen her på siden er hentet fra denne portrætartikel.