Arbejdsrettens afgørelse gælder også i Italien

Vigtig afgørelse ved italiensk appelret: Entreprenør kan ikke flygte fra bod

illustration jura EU

En vigtig sag med betydning for hele fagbevægelsen har nu fundet en afgørelse ved en appelret på Sicilien. Her har den italienske entreprenørvirksomhed Solesi fået dom for, at den skal rette sig efter en afgørelse, som Arbejdsretten traf i 2017 – og derfor betale 14 mio. kroner efter underbetaling i Danmark.

Solesi har prøvet at slippe for betalingen ved at gå rettens vej på Sicilien. Her fik selskabet tidligere medhold i, at det ikke skulle rette sig efter dommen fra Arbejdsretten i Danmark. Det skete med henvisning til, at dommen er i uoverensstemmelse med italienske retsprincipper, EU-regler og den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Men nu har en appelret afgjort, at Arbejdsrettens afgørelse står ved magt. Det var Byggegruppen i 3F, som i 2014 begyndte at afdække den omfattende underbetaling i Solesi, og ifølge en udførlig omtale på hjemmesiden fagbladet3f.dk er der selvsagt stor tilfredshed i forbundet, som nu har sat sin advokat i gang med at inddrive boden på 14 millioner kroner.

Vigtig sag

Sagen har vidtrækkende betydning – også for elektrikere her i landet: Hvis den var tabt, ville det åbne for, at udenlandske virksomheder kan komme til Danmark, underbetale ansatte og derefter vende hjem og slippe for straf.

Også i Fagbevægelsens Hovedorganisation er der stor tilfredshed med afgørelsen. Her siger formand Lizette Risgaard:

– Dommen fastslår, at vi rent faktisk har den retstilstand, vi mente, var den eksisterende. Det er en yderst vigtig afgørelse.

– Hvis vi skal have et effektivt arbejdsretligt system i Danmark, kræver det, at danske domme om bod til udenlandske virksomheder kan blive inddrevet i udlandet. Ellers vil udenlandske virksomheder ikke respektere de danske regler.

Slut?

Ifølge 3F skal Solesi ud over den oprindelige bod betale et millionbeløb i procesrenter og sagsomkostninger, som den italienske appelret også har pålagt Solesi at betale.

Om sagen er endeligt slut, er imidlertid uklart: Det vides i øjeblikket ikke, om virksomheden vil forsøge at anke dommen til enten EU-domstolen eller den italienske forfatningsdomstol.